Theetuin d'Aole Pastorie

De theetuin is één van mijn eerste verkooppunten en vanaf het begin heb ik altijd al leuk contact met ze. Begin 2017 besloten we om samen een collectie uit te brengen met typische flora en fauna uit dit unieke natuurgebied in Nederland. Een super leuke kans natuurlijk en daar zei ik uiteraard geen nee tegen!

De theetuin bevindt zich aan de de rand van natuurgebied Bargerveen in Zwartemeer (Drenthe), in de tuin van de voormalige Pastorie van de oude Katholieke Kerk.

Bargerveen

Leermomentje! Het Bargerveen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Emmen en bestaat voornamelijk uit hoogveen. Hoogveen is ontstaan onder invloed van regenwater en bestaat uit dode plantenresten, voornamelijk veenmos.

Er komen maar liefst 300 soorten vogels in het gebied voor, maar ook 40 soorten libellen, 30 dagvlinderssoorten en 900 verschillende nachtvlinders. Daarnaast groeien er 3 soorten zonnedauw en 15 veenmossoorten, beenbreek, kleine veenbes en lavendelheide. En de dieren die er rondlopen: reeën, bunzingen, wezels, hermelijnen, adders, gladde slangen en levendbarende hagedissen. Als je het zo hoort, is het echt een paradijs. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het staat wel op mijn todo-lijstje!

Bron: Staatbosbeheer

Grauwe klauwier

De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken en die later op te eten.

De eerste tekening (en tevens mijn favoriet uit de collectie) is de grauwe klauwier. De mannetjes van deze vogelsoort hebben een grijze kop met een zwart masker, deze staat op de tekening. De vrouwtjes zijn iets minder opvallend. De klauwier is een beschermde diersoort, rond de jaren zeventig waren er nog maar slechts enkele honderden paren aanwezig, voornamelijk in het Bargerveen.

Het heideblauwtje

Heideblauwtjes zijn schaars in het land en het gaat niet goed met deze vlinder de laatste jaren.

Het mannetje en vrouwtje zijn verschillend van kleur, waarbij het mannetje blauwe vleugels heeft en het vrouwtje bruine. Mijn tekeningen zijn natuurlijk in het zwart-wit, dus de mooie kleur die dit vlindertje heeft, kan ik niet overbrengen, maar de zijkant met zijn zwarte vlekken wel!

Lange zonnedauw

Een insectenetende plant van 0,5 tot 20 cm groot. De bladeren hebben rode tentakels met kleverige vochtdruppeltjes.

De lange zonnedauw staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De plant komt (voor zover bekend) nog maar op één plaats in Nederland voor, namelijk in Bargerveen.

Veenpluis

De botanische naam van veenpluis is Eriophorum angustifolium wat 'woldragend' betekent en verwijst naar de typerende bloeiwijze.

Veenpluis bloeit met witte pluimen, het lijken net kleine katoenenachtige pluizenbolletjes. De naam veenpluis is afgeleid van de bloeiwijze van de plant en de plek waar je ze kan vinden, namelijk veengronden.

Ik heb deze collectie met veel plezier getekend, het leukste van dit soort opdrachten is dat je er ook van leert! De vier illustraties zijn te vinden bij theetuin d'Aole Pastorie. De Bargerveen collectie is beschikbaar in een gelimiteerde oplage.

Liefs, Anouk